Android-puhelimien tietoturva

Ei ole mikään uusi tieto, että Android-käyttöjärjestelmällä varustettujen puhelimien tietoturva on heikompi kuin iOS-käyttöjärjestelmällä varustettujen puhelimien. Tämä johtuu pääasiassa eri valmistajien vahvasti muokkaamista Android-versioista, joihin tietoturva-aiheiset päivitykset eivät ole aina yhteensopivia. Lisäksi moniin vanhoihin Android-puhelimiin ei tule enää päivityksiä ollenkaan, mikä mahdollistaa tietoturva-aukkojen hyödyntämisen pitkällä aikavälillä.

Mitä sitten Android-käyttäjä voi tehdä tietoturvansa parantamiseksi?

Tärkeintä on käyttää puhelinta, joka ei ole liian vanha, eli puhelinta, jonka käyttöjärjestelmä saa edelleen päivityksiä. Tietoturva-aukkoja on väkisinkin jokaisessa käyttöjärjestelmässä, ja lopulta erinäiset hämäräveikot saavat ne tietoonsa. Googlen intressissä on paikata nämä aukot mahdollisimman pian, mutta vanhoihin käyttöjärjestelmäversioihin, joiden käyttäjämäärät ovat enää pienet, ei enää panosteta. Eli antiikkiset Android-laitteet pois käytöstä ja laatikkoon tai kierrätykseen!

Uusien käyttöjärjestelmien tietoturva on vanhoja malleja parempi – paitsi jos mennään ajassa tarpeeksi taaksepäin!

Sovellukset vain Googlen Play-kaupasta

Puhelin tärisee, välkyttää valoja ja näytölle tulee ilmoitus, että sinun pitää ladata virustutka. Tällainen skenaario on useimmille Android-käyttäjille tullut vastaan jossain vaiheessa nettiä selaillessa. Tärkeintä tällaisessa tilanteessa on se, ettei lataa kyseistä ”virustutkaa” tai muuta viestin suosittelemaa ohjelmaa. Tämä ohjelma on yleensä itse jonkinlainen haittaohjelma. Selaimen sulkeminen on tilanteessa järkevin ratkaisu.

Kaikki sovellukset onkin järkevintä ladata Play-kaupasta. Play-kaupan sovelluksistakin on kyllä joskus löytynyt haittaohjelmia, mutta tämä on harvinaista ja sitä ei kannata alkaa pelätä.

Virustorjuntaohjelmat – ovatko ne tarpeellisia?

Android-käyttäjällekään virustutka ei ole välttämätön. Suositeltava virustorjuntaohjelma on vain sellaisille käyttäjille, jotka lataavat paljon hupisisältöä, kuten pelejä Play-kaupasta. Koska Google ei pysty kaikkia ohjelmia tarkistamaan läpikotaisin, voi joidenkin pelien mukana tulla haittaohjelma, jonka virustutka voi löytää ja poistaa.

Jos haluaa käyttää muita sovelluskauppoja kuin Googlen omaa sovelluskauppaa, niin silloin virustutka on pakollinen hankinta. Muissa kaupoissa haittaohjelmat kun ovat huomattavasti Googlen Play-kauppaa yleisempiä.

Oma toiminta sosiaalisissa medioissa ja nettiä selaillessa

Kuten muissakin tietoturva-asioissa, löyhin kohta on yleensä käyttäjän korvien välissä. Sovelluksille ei kannata antaa enemmän lupia kuin ne oikeasti tarvitsevat. Taskulamppu ei esimerkiksi tarvitse lupaa puhelutietoihin. WhatsAppiin ilmestyneitä outoja linkkejä ei kannata alkaa klikkailla. Omia henkilökohtaisia tietojaan, kuten luottokorttinumeroa tai henkilötunnusta ei myöskään kannata jaella minne sattuu. Eli kannattaa aina olla järki mukana kun on kyse tietoturva-asioista. Järjenkäytöllä välttää suurimman osan tietoturvahuijauksista.

Avainsanat: Internet, Mobiili, Tietoturva