Esineiden internet

Esineiden internetistä tulee monille ensimmäisenä mieleen jonkinlainen turhake: ”Internettiin liitetty leivänpaahdin? Eihän siinä ole mitään järkeä.” Esineiden internet on kuitenkin paljon muutakin kuin muoviset tusinaturhakkeet, joita krääsäkaupat tursuavat. Itse asiassa esineiden internet on jo nyt lähes jokaisen arkea ja tulee yhä enemmän osaksi ihmisten elämää tulevaisuudessa.

Nykytilanne

Ihmisille tutuin sovellus esineiden internetistä on etäluettava sähkömittari. Enää ei sähkölaitoksen tyyppi tule tiirailemaan sähkömittaria, vaan tiedot sähkön käytöstä välittyvät digitaalisesti sähköverkkoyhtiölle. Tämä on mahdollistanut tarkan energiankulutuksen seurannan, jonka avulla on mahdollista suorittaa tehokkaita toimia energian säästämiseksi. Etäluettavan sähkömittarin avulla myös laskutus on reaaliaikaista, eikä perustu arviolaskuihin kuten aikaisemmin.

Muita kotiin liittyviä sovellutuksia ovat muun muassa termostaatit, jotka tietävät onko kukaan kotona vai ei ja säätävät lämmön sen mukaan. Tyhjää kotiahan ei kannata ihan 22-asteisena pitää, sillä jo parin asteen pudotus säästää pitemmän päälle runsaasti energiaa ja rahaa.

Älyjääkaappi – typerää turhuutta vai oikeasti tarpeellinen ostos?

Lisäksi muun muassa älylukot ja älyjääkaapit ovat lyömässä läpi: Nykyään on mahdollista puhelimella tarkistaa, että onko ovet varmasti lukittuina ja onko jääkaapissa maitoa. Se, onko tämä tarpeellista jää kuluttajan päätettäväksi.

Eniten esineiden internetistä hyötyy nykyään teollisuus. Esimerkiksi metsäkoneita ja hitsauskoneita on menestyksekkäästi yhdistetty internettiin. Prosesseista kerätty tieto on auttanut säästämään raaka-aineita ja tehostamaan toimintaa myös muulla tavoin. Tieto on paitsi valtaa myös rahaa.

Ongelmana energiankulutus

Jotta esineiden internet voi kunnolla lyödä itsensä läpi ihmisten arjessa, pitää löytää ratkaisu energiankulutukseen. Perinteistä 4g-verkkoa käyttävät laitteet tarvitsevat yleensä kiinteän virtalähteen, mikä hankaloittaa sovellusten kehittämistä. Tämän ongelman voittamiseksi on 4g-verkkojen Ite-tekniikasta kehitetty erilaisia alhaisen taajuuskaistan ja vähäisen virrankulutuksen versioita. Nämä mahdollistavat laitteiden erittäin pitkän, jopa vuosiin yltävän akunkeston ja akuksi voi riittää ihan pelkkä sormiparisto. Tekniikat ovat kuitenkin edelleen koekäyttöasteella.

Tulevaisuus?

Tekniikan tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Edes tieteiskirjailijat eivät osanneet ennustaa internetin tuloa, ja itse Bill Gates ei uskonut tietokoneiden yleistymiseen. Todennäköistä on kuitenkin, että yhä useampi esine saa enemmän ominaisuuksia verkkoyhteyden avulla. Erinäisiä sovelluksia kehitetään kiivaaseen tahtiin. Joistain tulee hittejä ja jotkin kuihtuvat olemattomiin. Varmaa ovat ainoastaan yllätykset – ja sehän on vaan jännittävää.

Avainsanat: Internet