Nettiselaimen turvallisuus

Nykypäivänä monimutkaisten virusten, tietoturvamurtojen ja identiteettivarkauksien aikana myös nettiselaimen turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Tietoturvan kannalta ei ole ollenkaan sama mitä selainta käyttää – ja ennen kaikkea miten.

Päivitykset ajantasalle!

Vanhalla päivittämättömällä selaimella nettisurffailu on kuin kulkisi kaupungilla myymälöiden ovenkahvoja nuollen: Ennemmin tai myöhemmin saa virustartunnan. Esimerkiksi jo markkinoilta poistuneen Internet Explorer -selaimen ja päivityksiä saamattoman Windows XP-käyttöjärjestelmän yhdistelmä on erittäin tuhoisa tietoturvan kannalta. Tietoturva-aukkojen minimoimiseksi selaimen uusimman version lisäksi kannattaa siis pitää huoli siitä, että myös käyttöjärjestelmä on ajantasainen.

Lisäosat

Selaimen tarpeettomia lisäosia kannattaa välttää, sillä osa tietoturva-aukoista muodostuu juuri lisäosien avulla ja ennen keikkea silloin, jos lisäosa ei edusta uusinta päivitysversiota. Flash, Silverlight ja Java kannattaa olla kokonaan pois käytöstä jos niitä ei välttämättä tarvitse.

Henkilökohtaisia tietoja ei kannata jaella joka suuntaan – selaimesta riippumatta

Oma nettikäyttäytyminen

Järki kannattaa pitää mukana nettiä selaillessa: Ei, sinä et ole miljoonas kävijä, etkä ole voittanut nettibannerin ilmoittamaa iPhonea. Epäilyttävien bannerien ja linkkien klikkailu, sekä varsinkin omien tietojensa syöttäminen epäilyttäville nettisivuille ovat varmin tie menettää rahansa ja identiteettinsä. Kun käyttää järkeään, eikä syöttele yksityisiä tietojaan joka paikkaan, niin säästyy monelta harmilta.

Turvallisimmat nettiselaimet

Nykyään suosituin nettiselain on Google Chrome. Tämä selain on turvallinen, koska se varoittaa vaarallisista nettisivuista ja pitää itsensä ajantasaisena automaattisesti, jos automaattiset päivitykset ovat mahdollistettuina. Ainoana ongelmana Chromessa voi katsoa olevan sen yksityisyyttä vaarantava seurantaominaisuus. Google seuraa tarkasti mitä ja missä käyttäjä tekee käyttäen näitä tietoja mainosten kohdentamiseen. Tietojen joutuminen vääriin käsiin voi olla käyttäjälle hyvin ikävää. Myös muut yleisesti käytössä olevat nettiselaimet, kuten Firefox, Opera ja Edge sekä Safari ovat turvallisia, kunhan vaan aina pitää huolen, että käytössä on selaimen uusin versio.

Äärimmäistä yksityisyyttä ja turvallisuutta haluaville on sitten Tor-selain, jota hakkerit käyttävät yleisesti. Vaikka selaimessa itsessään ei ole mitään hämärää tai kiellettyä, sen käyttäminen voi kuitenkin herättää viranomaisten mielenkiinnon sen mahdollistamien rikollisten käyttötapojen vuoksi.

Tärkeimmät

Kun nettiselain ja käyttöjärjestelmä sekä lisäosat ovat viimeisimmän päivyksen saaneita, on netissä asioinnin turvallisuus pitkälti hallussa. Tärkein asia on sitten vielä oma käyttäytyminen. Vaikka tietoturva-aukkoja ei muuten olisikaan, voi käyttäjä aiheuttaa sellaisen varomattomalla ja ajattelemattomalla toiminnallaan. Jos et tiedä minne olet tietojasi syöttämässä, niin silloin pitää pysähtyä ja ajatella sekä kysyä neuvoa joltain, joka asiasta tietää.

Avainsanat: Internet, Tietoturva