Vahva salasana ja salasanan säilyttäminen

Salasana on yleinen tapa tunnistautua erinäisiin internetpalveluihin. Salasanan muodostaminen ja hallinta muodostavat tärkeän osan internetkäyttäjän tietoturvaa. Ei olekaan ollenkaan merkityksetöntä millaisen salasanan valitsee ja miten sitä säilyttää. Jokaisen henkilön tietoturva onkin pitkälti omalla vastuulla. Tässä muutamia vinkkejä hyvän ja tarpeeksi turvallisen salasanan muodostamiseen.

Salasanan pituus

Jotta salasana olisi turvallinen, kannattaa sen olla ainakin 15 merkkiä pitkä, eli käytännössä paremminkin sanottuna salalause. Lyhyemmät salasanat on helppo laskea nykyajan tehokkailla taulukoita käyttävillä ohjelmilla. Pitkän salasanan muistaminen voi olla vaikeaa, mutta sitä varten on kehitetty erinäisiä salasanan säilytykseen tarkoitettuja ohjelmia. Lisäksi jonkinlainen muistisääntö auttaa muistamaan salasanan. Muistamisen helpottamiseksi voi esimerkiksi opetella ulkoa helposti muistettavan lauseen, jonka sanojen ensimmäisiä tai viimeisiä kirjaimia ja muita merkkejä sitten käyttää salasanana.

Vääriin käsiin joutunut salasana voi aiheuttaa paljon vahinkoa.

Salasanan merkit

On tärkeää, ettei salasana ole varsinainen sana, ja että salasana ei ole arvattavissa käyttäjän henkilökohtaisista tiedoista. Salasanassa on hyvä olla numeroita ja erikoismerkkejä, kuten esimerkiksi huuto- ja kysymysmerkkejä. Lisäksi salasanassa on hyvä olla isoja ja pieniä kirjaimia mielellään niin, ettei ainoa iso kirjain ole salasanan ensimmäinen merkki. Vahvojen salasanojen muodostamiseenkin on apuohjelmia, joita kannattaa tarvittaessa hyödyntää.

Salasanan säilyttäminen

Jos salasana on kirjoitettuna paperille, älä missään nimessä säilytä käyttäjätunnusta kirjoitettuna missään kyseisen paperin lähettyvillä. Vielä parempi on jos salasana on säilytyksessä ainoastaan jonkin kaksiportaisen tunnistuksen vaativan ohjelman sisällä. Kaksiportainen tunnistus tarkoittaa sitä, että käyttäjällä on käyttäjätunnus ja salasana sekä lisäksi jonkinlainen vaihtuva pin-koodi. Esimerkiksi verkkopankit käyttävät kaksiportaista tunnistusta.

Älä käytä samaa salasanaa eri palveluissa!

Joskus palveluihin murtaudutaan ja salasanoja päätyy vääriin käsiin. Tällöin on tärkeää, että vuotanut salasana on käytössä vain kyseisessä, tietomurron kohteeksi joutuneessa palvelussa. Vahingot käyttäjälle voivat olla erittäin mittavat, jos samoilla salasanoilla pääsee käsiksi esimerkiksi verkkokauppojen palveluihin.

Maalaisjärki

Jokaisen on hyvä pitää järki mukana turvallisuusasioissa, kuten salasanan muodostamisessa ja säilytyksessä. Kun salasana on tarpeeksi pitkä ja monimutkainen, ja käyttäjä estää ettei kukaan pääse salasanaan käsiksi, niin turvallisuus on jo siedettävä. Lisäksi kun sama salasana ei ole käytössä monissa paikoissa, niin vahingot tietomurron tapahtuessa jäävät vähäisiksi. Järjen käytöllä saavuttaa tässäkin asiassa mielenrauhan.

Avainsanat: Internet, Tietoturva